Gabriel Niilonpoika Enqvist
Gabriel Niilonpoika Enqvist
Tällä sivulla julkaistaan erilaisia tarinoita ja muita juttuja suvusta, sen jäsenistä ja asuinpaikoista yms...

Kaikenlainen tieto on tervetullutta!
—————————————————————————————

DNA-löytö, uusi serkku!


Loppukesällä 2019 huomasin MyHeritage-sivustolla, jonne olin aiemmin FamilyTreeDNA:lla tekemäni testitulokset siirtänyt, kovin läheisen ja täysin tuntemattoman serkkuosuman.

Laitoin viestiä tälle noin 20-vuotiaalle testaajalle ja kyselin sukutietoja dna-yhteyden selvittämiseksi. Aikanaan tuli vastaus, jossa testaaja kertoi, että hänen isänsä 1940-luvun alussa syntyneen isoisää ei tiedetty ja yhteys voisi olla sieltä.

Keskustelu jatkui isän kanssa ja selvisi, että hänen isänsä isästä tiedettiin vain sukunimi, etunimi Juhani sekä ammattina autoilija. Isän äiti ei ollut kertonut pojalleen mitään tämän isästä, mutta onneksi jotain kuitenkin omalle nuoremmalle sisarelleen. Perhe oli ollut välirauhan aikana evakossa Suomusjärvellä ja äiti oli siellä tavannut naapurissa asuneen Juhanin. Aikanaan evakkoperhe palasi kotikonnuilleen ja nuoret eivät tiettävästi enää koskaan tavanneet, eikä Juhani tiennyt lapsestaan.
Äidin kuoltua hänen sisarensa oli käynyt pojan kanssa tutustumassa evakkoajan asuinpaikkoihin ja tunnistaneet Juhanin kotitalon.

Myöhemmin tämä poika teki myös dna-testin FtDNA:lla ja serkkuosuma vahvistui. Osuma oli äitini puolelta, kuten olimme päätelleetkin. cM lukemat olivat 1003/78, eli jaettu cM oli jopa hieman suurempi kuin kahdella testin tehneellä serkullani. Näin GNE-sukuun saatiin yksi pieni haara lisää.

Näyttökuva 2020-12-15 kello 20.08.57

Ilman dna-testejä ei tämä sukuyhteys olisi koskaan varmistunut. Vaikka testit oli tehty eri palveluntarjoajilla niin FtDNA-testin tulosten siirto MyHeritageen paljasti sukuyhteyden. Hyvä siis muistaa sanonta, että mitä useammassa lammessa on onkia, sitä enemmän saa kalaa!

Lasse Laasonen